Snart dags för "Brandgata", ny bok om Astrid Sammils

"En gång hade Astrid mer än något annat önskat att Agneta Myhre skulle dö, men när hon nu föll på knä vid Agnetas kropp och tog hennes blodiga, vanställda huvud i famnen mindes hon bara dagarna i Bosnien och tårarna rann längs hennes kinder."

 

I Brandgata, den tredje boken i serien om Astrid Sammils, rasar en förödande skogsbrand i Astrids hemtrakter samtidigt som hennes förra chef, den tidigare utrikesministern Agneta Myhre, hittas mördad och hennes väninna Carina Svahn börjar nysta i ett olöst kvinnomord från 90-talet, två mord som båda visar sig ha kopplingar till illegala vapenaffärer under 90-talets Bosnienkrig.

Under tiden dånar den förödande elden fram genom Bergslagsskogarna och närmar sig obevekligt Astrids släktgård i byn Granåkers Hästberg, där Astrid tillsammans med andra bybor ger sig ut med traktor för att bekämpa branden. Ett vittne råkar illa ut när elden slukar ett sommarstugeområde, en krigsförbrytare från Bosnienkriget, just släppt från svenskt fängelse, stryker omkring i trakten, och till sist befinner sig Astrid omringad av branden tillsammans med mördaren.

 

Boken kommer ut 22 maj, men går redan nu att beställa på nätet:

https://www.adlibris.com/se/bok/brandgata-9789150117318

https://www.bokus.com/bok/9789150117318/brandgata/

 

 

 

 

 

 

 

Föreläsning i Söderköping: Nyfiken på ... Ingrid Hedström

I webbtidningen Kultursidan.nu skriver Bibi Friedrichsen om min föreläsning i Söderköping 28 februari:

"De kallades idioter. De betraktades som obildbara, värdelösa, undermåliga individer. Varje församling i Sverige hade i kyrkoboken en idiotlista. Det var ett register över människor med vad vi i dag kallar funktionsnedsättningar. Många hamnade redan som små barn på så kallade sinnesslöanstalter.

 

Författaren och före detta journalisten Ingrid Hedström berättar i sin bok Gick obemärkt förbi om folkhemmets syn på ”undermåliga” människor. I tisdags gästade hon Stinsen i Söderköping och berättade om sin bok och om sin forskning i ämnet."

http://www.kultursidan.nu/?p=35064

 

Foto: Boy Svedberg

 

 

 

 

Tranås-Posten 22/11 om Gick obemärkt förbi: "historisk samhällsskildring med smärtsamt djup"

Fortfarande kommer nya recensioner av Gick obemärkt förbi, nu senast i Tranås-Posten som talar om "en historisk samhällsskildring med smärtsamt djup och starkt engagemang i samhällets svagaste grupp". "Ingrid Hedström beskriver hemmiljöer hos småbrukarhemmen lika träffsäkert som de stinkande salsmiljöer som möter de barn som med förvåning och abrupt flyttas till när de blivit skolmogna", skriver tidningens recensent, och fortsätter:

"Lättläst, engagerande och folkbildande ges läsaren en bra bild av det Sverige som i dag alltför få har kunskap om /.../ Därför är denna välskrivna roman så viktig i dag!"

De vi gömde undan: Majgull Axelsson och Ingrid Hedström om folkhemmets syn på "undermåliga människor"

Det var fullsatt och laddad stämning i Katasalen på Stockholms ABF-hus när Majgull Axelsson och jag den 9 oktober kl 18 utifrån våra böcker Ditt liv och mitt och Gick obemärkt förbi samtalade om vad som hände med dem som inte fick plats när svenska folket blev världsmästare i välfärd i en tid präglad av rasbiologiskt tänkande. SVT:s Pia Herrera ledde samtalet, och på hedersplats satt företrädare för Riksföreningen JAG - Jämlikhet, Assistans och Gemenskap.

Bilder från Bokmässan 2017

Corren recenserar "Gick obemärkt förbi": Stilistiskt klangren och oavbrutet fängslande

"Med starkt socialt patos och människokännedom låter hon en rad levande gestalter träda fram/.../porträttet av arbetskarlen Manne och hans skam över att ha svikit sin flicka hör till romanens allra starkaste, gestaltat med en empati och samtidigt en saklighet som får skildringen att gå genom märg och ben. Det här är en rörande, upprörande och viktig berättelse. Jag önskar den många läsare", skriver Östgöta-Correspondentens Anna Rudberg-W i en recension som också publiceras i Västerviks-Tidningen m fl tidningar.

Läs recensionen här:

http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/rorande-upprorande-och-viktig-berattelse-om4695038.aspx

 

"Gick obemärkt förbi" i Sveriges Radios Klartext

 

På Sveriges nationaldag 6 juni sände radions program Klartext ett inslag om Gick obemärkt förbi under rubriken "Många dog på barnhemmet i Dalarna". Lyssna till programmet här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=493