Om Brandgata i Skånetidningar: "Nedrigt bra gjort"

"Det är kan vara sommarens mest verklighetsnära deckarläsning. Och det är nedrigt bra gjort." Det skriver Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding i sin recension av Brandgata, som också publiceras i Norra Skåne. 

Hon fortsätter: "och som i alla sina tidigare böcker (inte minst Villette-serien) är Hedström en mästare på att väva fakta och fiktion, historisk verklighet och uppdiktad historia, till bra, övertygande, omskakande och spännande verklighet. /.../ Det här kan vara sommarens mest verklighetnära deckarläsning. Och det är nedrigt bra gjort. Kanske sommarens bästa deckarläsning också."

Lovord för "Brandgata" i Aftonbladet

"Sällan har jag läst en spänningsroman med samma dagsaktualitet", konstaterar Aftonbladets Ingalill Mosander i sin recension av Brandgata. Hon sammanfattar:

"Ingrid Hedström lyckas göra sina karaktärer så levande och skildrar det växande infernot så skickligt att boken bara kan beskrivas som en fullträff."

Hallandsposten recenserar Brandgata: "sannolikt vår främsta svenska deckarförfattare"

"Ingrid Hedströms nya deckare Brandgata är den tredje i serien om Astrid Sammils, och som vanligt när det gäller Ingrid Hedström är den välskriven och intressant", konstaterar Hallandspostens Annika Bengtsson i en uppskattande recension.

Att låta en skogsbrand bilda fond till händelserna i boken är "obehagligt och effektivt, och till slut känns det som om boksidorna också brinner" skriver recensenten, och avslutar:

"Ingrid Hedström tar alltid upp angelägna ärenden i sina böcker, vilket gör dem än mer läsvärda. Hon är högst sannolikt vår främsta svenska deckarförfattare för tillfället."

Almedalen: Se seminariet i JAG-tältet om "Gick obemärkt förbi"

Det är andra tider nu än det 30-tal jag skriver om i Gick obemärkt förbi när människor med nedsatt intellektuell funktionsförmåga klassades som "undermåliga" och låstes in på institutioner. I dag kräver de att bli behandlade som fullvärdiga medborgare och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Föreningen JAG (Jämlikhet, Assistans, Gemenskap) reste än en gång till Almedalen för hålla seminarier, debatter och politikerutfrågningar kring funktionshinderfrågor.

Där höll jag tillsammans med forskaren Matilda Svensson Chowdhury inför en engagerad publik ett välbesökt seminarium seminarium om "Gick obemärkt förbi" och  vilka lärdomar vi kan dra av funktionsrättshistorien. Se hela seminariet här:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1216&v=WeihXODbQhk

 

DT om "Brandgata": "Människor blir levande och känns bekanta"

"Ingrid Hedström är lysande när det gäller att förankra sina pusseldeckare i verkligheten" - det skriver Dalarnas Tidningars Ragna Fahlander i en recension av Brandgata som också publiceras i Vestmanlands Läns Tidninge, Gefle Dagbland och en lång rad andra landsortstidningar. Hon fortsätter:

"Dessutom gestaltar Hedström, hennes människor blir levand och känns bekanta, liksom miljöerna. Hon lyckas med små medel misstänkliggöra många inblandade, och spänningen stiger när elden sprider sig och byar evakueras."

Många kom till föredrag på Husby Wärdshus

Vem hade trott att så många skulle komma för att lyssna på föredrag en strålande vacker junikväll? Men matsalen på Husby Wärdshus i vacka Dala Husby var välfylld när jag talade om Gick obemärkt förbi 27 juni. Dala Husbyligger ju inte långt från Hedemora, och i publiken fanns åhörare med egna minnen av barn från Haggården, den sinnesslöanstalt i Hedemora som boken handlar om. Det ledde till ett livligt samtal efter föredraget.

Mer om "Brandgata" - "bästa hittills" och "läsvärd"

Nu kommer fler positiva recensioner av Brandgata. Norrans Inger Lundqvist konstaterar att bokens skildring av en skogsbrand känns rykande aktuell medan tv rapporterar om  nya bränder och sammanfattar:

"Det här är det bästa jag hittills läst av Ingrid Hedström. Brandgata hamnar defintifivt på hyllan för deckare värda att rekommendera."

I Skaraborgs Allehanda recenserar Alf Ehn och skriver:

"I sin tredje bok om Astrid Sammils...rycker Ingrid Hedström i massor av trådar, men hon  lyckas få ihop det till en läsvärd deckare i den brinnande Dalaskogen."

"Brandgata" - "mycket spännande" sommarläsning

Dala-Demokratens Ulf Lundén läser Brandgata, den tredje kriminalromanen med Astrid Sammils i huvudrollen, samtidigt som skogsbränder blossar upp i Västmanland, Värmland och Dalarna. "Det är smått surrealistiskt att dras in i en spänningsroman som har en rasande skogsbrand som fond när nyheterna samtidigt rapporterar om nya skogsbränder runt om i Bergslagen", skriver han i en mycket positiv recension:

"Författaren har en god känsla för dialog och miljö. Berättarperspektivet drivs framåt med hjälp av de olika karaktärerna. Ingrid Hedström är också en god stilist. Förutom intrigen som spänningsfaktor har Ingrid Hedström även den otyglade skogsbranden att kasta in i handlingen med jämna mellanrum. Brandgata kan rekommenderas som bra underhållning i hängmattan i sommar."

Liksom många läsare är Dala-Demokratens recensent svag för Carina Svahn, Astrid Sammils hårdföra väninna och sidekick med den brokiga bakgrunden, och han konstaterar att "Det som skiljer ut Ingrid Hedströms aktuella deckare mot andra kriminalromaner är nog just att den befolkas av kvinnor från olika samhällsklasser."

https://www.dalademokraten.se/logga-in/ingrid-hedstrom-laddar-med-mord-mitt-i-skogsbranden

 

Nu finns "Brandgata" ute - se trailern!

Ja, nu finns Brandgata, den tredje boken om Astrid Sammils, ute i  bokhandeln - en berättelse om flera mord och en förödande skogsbrand där Astrid tvingas konfrontera sina minnen från 90-talets Bosnienskrig och ompröva flera av sina livsval.

Alfabeta har lagt ut en trailer till boken:

https://www.youtube.com/watch?v=X_JmjUbtZCs

Och här finns den att köpa:

https://www.bokus.com/bok/9789150117318/brandgata/

https://www.adlibris.com/se/bok/brandgata-9789150117318

 

Nu i bokhandeln: "Gick obemärkt förbi" i pocket

Ja, nu finns Gick obemärkt förbi i lätthanterligt pocketformat i en bokhandel nära dig, eller på nätet förstås.

https://www.bokus.com/bok/9789150120288/gick-obemarkt-forbi/

https://www.adlibris.com/se/bok/gick-obemarkt-forbi-9789150120288

 

 

Snart dags för "Brandgata", ny bok om Astrid Sammils

"En gång hade Astrid mer än något annat önskat att Agneta Myhre skulle dö, men när hon nu föll på knä vid Agnetas kropp och tog hennes blodiga, vanställda huvud i famnen mindes hon bara dagarna i Bosnien och tårarna rann längs hennes kinder."

 

I Brandgata, den tredje boken i serien om Astrid Sammils, rasar en förödande skogsbrand i Astrids hemtrakter samtidigt som hennes förra chef, den tidigare utrikesministern Agneta Myhre, hittas mördad och hennes väninna Carina Svahn börjar nysta i ett olöst kvinnomord från 90-talet, två mord som båda visar sig ha kopplingar till illegala vapenaffärer under 90-talets Bosnienkrig.

Under tiden dånar den förödande elden fram genom Bergslagsskogarna och närmar sig obevekligt Astrids släktgård i byn Granåkers Hästberg, där Astrid tillsammans med andra bybor ger sig ut med traktor för att bekämpa branden. Ett vittne råkar illa ut när elden slukar ett sommarstugeområde, en krigsförbrytare från Bosnienkriget, just släppt från svenskt fängelse, stryker omkring i trakten, och till sist befinner sig Astrid omringad av branden tillsammans med mördaren.

 

Boken kommer ut 22 maj, men går redan nu att beställa på nätet:

https://www.adlibris.com/se/bok/brandgata-9789150117318

https://www.bokus.com/bok/9789150117318/brandgata/

 

 

 

 

 

 

 

Föreläsning i Söderköping: Nyfiken på ... Ingrid Hedström

I webbtidningen Kultursidan.nu skriver Bibi Friedrichsen om min föreläsning i Söderköping 28 februari:

"De kallades idioter. De betraktades som obildbara, värdelösa, undermåliga individer. Varje församling i Sverige hade i kyrkoboken en idiotlista. Det var ett register över människor med vad vi i dag kallar funktionsnedsättningar. Många hamnade redan som små barn på så kallade sinnesslöanstalter.

 

Författaren och före detta journalisten Ingrid Hedström berättar i sin bok Gick obemärkt förbi om folkhemmets syn på ”undermåliga” människor. I tisdags gästade hon Stinsen i Söderköping och berättade om sin bok och om sin forskning i ämnet."

http://www.kultursidan.nu/?p=35064

 

Foto: Boy Svedberg

 

 

 

 

Tranås-Posten 22/11 om Gick obemärkt förbi: "historisk samhällsskildring med smärtsamt djup"

Fortfarande kommer nya recensioner av Gick obemärkt förbi, nu senast i Tranås-Posten som talar om "en historisk samhällsskildring med smärtsamt djup och starkt engagemang i samhällets svagaste grupp". "Ingrid Hedström beskriver hemmiljöer hos småbrukarhemmen lika träffsäkert som de stinkande salsmiljöer som möter de barn som med förvåning och abrupt flyttas till när de blivit skolmogna", skriver tidningens recensent, och fortsätter:

"Lättläst, engagerande och folkbildande ges läsaren en bra bild av det Sverige som i dag alltför få har kunskap om /.../ Därför är denna välskrivna roman så viktig i dag!"

De vi gömde undan: Majgull Axelsson och Ingrid Hedström om folkhemmets syn på "undermåliga människor"

Det var fullsatt och laddad stämning i Katasalen på Stockholms ABF-hus när Majgull Axelsson och jag den 9 oktober kl 18 utifrån våra böcker Ditt liv och mitt och Gick obemärkt förbi samtalade om vad som hände med dem som inte fick plats när svenska folket blev världsmästare i välfärd i en tid präglad av rasbiologiskt tänkande. SVT:s Pia Herrera ledde samtalet, och på hedersplats satt företrädare för Riksföreningen JAG - Jämlikhet, Assistans och Gemenskap.

Bilder från Bokmässan 2017

Corren recenserar "Gick obemärkt förbi": Stilistiskt klangren och oavbrutet fängslande

"Med starkt socialt patos och människokännedom låter hon en rad levande gestalter träda fram/.../porträttet av arbetskarlen Manne och hans skam över att ha svikit sin flicka hör till romanens allra starkaste, gestaltat med en empati och samtidigt en saklighet som får skildringen att gå genom märg och ben. Det här är en rörande, upprörande och viktig berättelse. Jag önskar den många läsare", skriver Östgöta-Correspondentens Anna Rudberg-W i en recension som också publiceras i Västerviks-Tidningen m fl tidningar.

Läs recensionen här:

http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/rorande-upprorande-och-viktig-berattelse-om4695038.aspx

 

"Gick obemärkt förbi" i Sveriges Radios Klartext

 

På Sveriges nationaldag 6 juni sände radions program Klartext ett inslag om Gick obemärkt förbi under rubriken "Många dog på barnhemmet i Dalarna". Lyssna till programmet här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=493