"Gick obemärkt förbi" - en roman om döda barn och rashygien

Med Gick obemärkt förbi, som kom ut 2017, tog jag en paus från deckarna för att skriva en dokumentärroman om barn som på 1930-talet dog på en sinnesslöanstalt i Dalarna, byggd på många timmar av intervjuer och arkivforskning. Den handlar om några av de här barnen och deras familjer men också om den tid de levde i och de rashygieniska tankegångar som den präglades av.

Ur bokens inledning:

"Han tvekar en stund innan han doppar pennan i bläckhornet. Hur hårt ska han formulera sig? Han har dragit sin slutsats för länge sedan men aldrig förut skrivit ner den, och när han nu till sist gör det blir han till sin förvåning nästan chockerad av att se orden på papper trots att de är hans egna, nedskrivna med hans egen penna och hans egen jämna piktur:

Vårdavdelningen för obildbara sinnesslöa ter sig under dessa år som en veritabel dödsanstalt för några av de svagaste och mest utsatta i vårt land."

https://www.adlibris.com/se/sok?q=gick+obem%C3%A4rkt+f%C3%B6rbi

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=gick+obem%E4rkt+f%F6rbi

 

 

 

 

 

 

Almedalen 2018: Se seminariet i JAG-tältet om "Gick obemärkt förbi"

Det är andra tider nu än det 30-tal jag skriver om i Gick obemärkt förbi när människor med nedsatt intellektuell funktionsförmåga klassades som "undermåliga" och låstes in på institutioner. I dag kräver de att bli behandlade som fullvärdiga medborgare och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Föreningen JAG (Jämlikhet, Assistans, Gemenskap) reste  till Almedalen 2018 för att hålla seminarier, debatter och politikerutfrågningar kring funktionshinderfrågor.

Där höll jag tillsammans med forskaren Matilda Svensson Chowdhury inför en engagerad publik ett välbesökt seminarium seminarium om "Gick obemärkt förbi" och  vilka lärdomar vi kan dra av funktionsrättshistorien. Se hela seminariet här:

 

https://www.youtube.com/watch?v=WeihXODbQhk&index=11&t=1646s&list=PLaMMMdY90U8FTNgF88OCqLSJaIp2Fyjv4

 

 

 

 

Aftonbladet recenserar "Gick obemärkt förbi": "Mäktig fresk

 

"Från den starkt gripande inledningen om Jan-Ivars öde vindlar skildringen fram och tillbaka i tiden, mellan tidigt 1900-tal och de fyra följande årtiondena. Jan-Ivar och de små flickorna Gerda och Ingvor är fixpunkter i en historia som vecklar ut sig till en mäktig fresk under en omvälvande tid. Ingrid Hedström flyttar barnen från den yttersta periferin, där den tidens samhällsvision placerade dem, in i centrum", skriver Aftonbladets Malin Krutmeijer i sin recension och fortsätter:

"Med detaljskärpa och inlevelse skildrar Hedström arbetarhemmens trängsel i små kök, männens svettiga kroppar efter skogs- och järnvägsarbete, och kvinnornas boskapsskötsel, sömnad, matlagning och vård av många barn. Den framväxande medelklassen sitter i Carl Malmsten-fåtöljer och köper Svenskt Tenn-inredning i Stockholm. Delar av den, som sjuksköterskan Helga Rödin, kämpar med sin med- och rättskänsla och upplever i sitt eget liv slitningen mellan en traditionell kvinnoroll och nya glipor av självständighet."

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/mmE1O/barnen-som-folkhemmet-stadade-undan

 

Expressen recenserar "Gick obemärkt förbi": "Storartad"

Ingrid Hedström, en av Sveriges intressantare författare av kriminalromaner, har skrivit "Gick obemärkt förbi", en tjock roman om folkhemmets svagaste", skriver Expressens Gunilla Brodrej i en recension som också publiceras i Kvällsposten och GT, och fortsätter: "Hedströms roman bygger på vittnesmål och efterforskningar i arkiv. Genom att levandegöra livsvillkoren för några familjer som förlorade sina barn på det här viset får vi syn på en hittills osynliggjord grupp. Men vi får också syn på ett auktoritärt samhälle, ett framväxande folkhem som inte bara sneglade beundrande på Tyskland utan också skyndade sig att efterlikna det. /.../ "Med stor empati med offren för denna grymma samhällsordning lyckas Hedström inte bara berätta om dessa plågade glömda barn utan också få läsaren att förstå varför föräldrarna till sist ger upp sina ambitioner att ta hand om barnen själva. Under det trycket hade kanske inte heller du och jag klarat att stå emot.

Den insikten är hemsk, men den gör också romanen så storartad."

http://www.expressen.se/kultur/ofattbart-hur-samhallets-olycksbarn-hanterades

 

Tidningen Accent recenserar "Gick obemärkt förbi": starkt om historisk skamfläck"

"Den här boken ligger mycket långt från deckargenren, men är inte desto mindre gastkramande läsning", skriver Ulrica Ambjörn i sin recension i Accent, IOGT-NTO:s tidning, och fortsätter:

"Det märks att författaren har en gedigen journalistisk bakgrund – och att hon har sina rötter i Dalarna, där handlingen utspelas. Resultatet är en djupt gripande, omskakande, välskriven, och paradoxalt nog vacker, skildring av en mörk tid i Sveriges historia."

Hela recensionen här:

http://www.accentmagasin.se/kultur/starkt-om-historisk-skamflack/

Accent har också gjort en intervju:

http://www.accentmagasin.se/kultur/starkt-och-gripande-om-rasbiologins-sverige/

 

Dalarnas Tidningar om "Gick obemärkt förbi": "Arkivgräv avslöjade mörkt förflutet"

"Hon har grävt i arkiv under många år - läst protokoll, register och brev ... av allt detta prasslande torra har Ingrid Hedström skapat levande människor. Som pappan i Särna, han som gråtande bär sin handikappade dotter till tåget. Och mamman i Ore som med vånda släpper sonens hand. Barnen hamnar på Haggården i Hedemora - dödsanstalten."

Så skriver Ragna Fahlander, som för Dalarnas Tidningar intervjuat mig om boken.

Göteborgs-Posten om "Gick obemärkt förbi": "Imponerande forskningsinsats"

"Gick obemärkt förbi är visserligen en roman, men den är resultatet av en imponerande forskningsinsats" skriver GP:s Monika Tunbäck-Hanson i sin recension av boken med dess "hjärtskärande berättelser, där barnens öden trovärdigt vittnar om en tid som tillhör skammens i svensk historia".

http://www.gp.se/n%C3%B6je/barnens-%C3%B6de-i-en-skammens-tid-1.4261749

 

"Ingrid Hedström: Så lät välfärdslandet Sverige sina svagaste barn dö i skymundan"

"Gick obemärkt förbi" på världsbokdagen i Hedemora

Ur Södra Dalarnas Tidning:

"På senare år har Ingrid Hedström  fördjupat sig i en del av Sveriges mörka historia, sinnesslöanstalterna, och i synnerhet Haggården i Hedemora där nästan en femtedel av barnen avled årligen i slutet av 30-talet.

Det är bakgrunden till hennes roman "Gick obemärkt förbi" som nyligen gavs ut. På biblioteket berättar hon under rubriken Död i samhällets vård - om dödsfall på 1930-talets Haggården".

http://www.dt.se/dalarna/hedemora/hedberg-och-hedstrom-berattar-om-sina-bocker-pa-varldsbokdagen

Stor intervju i Dala-Demokraten: "När Sverige gömde undan handikappade barn"

Dala-Demokraten presenterar Gick obemärkt förbi med en stor intervjuoch ett utdrag ur boken.

"Idiotregister, sinnesslöanstalter och rasbiologi genomsyrade det svenska samhället under 1900-talets första decennier. Haggården i Hedemora var en anstalt som i slutet på 1930-talet utmärkte sig på ett mycket skrämmande sätt. Här rådde en överdödlighet bland de intagna barnen. Om detta har Ingrid Hedström skildrat i romanen Gick obemärkt förbi", skriver Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén i intervjun:

http://www.dalademokraten.se/kultur/bocker/nar-sverige-gomde-undan-handikappade-barn

 

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera hemsidan för dina besökare.

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera hemsidan för dina besökare.

Intervju i Tranås-Posten

Författarbesöket i ett snöigt Tranås ledde till en intervju i Tranås-Posten, där jag också fick tillfälle att tala lite om min nya bok, Gick obemärkt förbi.

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera hemsidan för dina besökare.

Corren recenserar "Gick obemärkt förbi": Stilistiskt klangren och oavbrutet fängslande

 

"Med starkt socialt patos och människokännedom låter hon en rad levande gestalter träda fram/.../porträttet av arbetskarlen Manne och hans skam över att ha svikit sin flicka hör till romanens allra starkaste, gestaltat med en empati och samtidigt en saklighet som får skildringen att gå genom märg och ben. Det här är en rörande, upprörande och viktig berättelse. Jag önskar den många läsare", skriver Östgöta-Correspondentens Anna Rudberg-W i en recension som också publiceras i Västerviks-Tidningen m fl tidningar.

Läs recensionen här:

http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/rorande-upprorande-och-viktig-berattelse-om4695038.aspx

 

Tranås-Posten 22/11 om Gick obemärkt förbi: "historisk samhällsskildring med smärtsamt djup"

 

Fortfarande kommer nya recensioner av Gick obemärkt förbi, nu senast i Tranås-Posten som talar om "en historisk samhällsskildring med smärtsamt djup och starkt engagemang i samhällets svagaste grupp". "Ingrid Hedström beskriver hemmiljöer hos småbrukarhemmen lika träffsäkert som de stinkande salsmiljöer som möter de barn som med förvåning och abrupt flyttas till när de blivit skolmogna", skriver tidningens recensent, och fortsätter:

"Lättläst, engagerande och folkbildande ges läsaren en bra bild av det Sverige som i dag alltför få har kunskap om /.../ Därför är denna välskrivna roman så viktig i dag!"